İçeriğe geç

Krom ve Deri – Deride Krom Yasaklanacak mı?

Derinin bozunmadan kullanılabilir hale gelmesi için tabaklanması gerekir. Derinin tabaklanmasında en fazla kullanılan kimyasal ise kromdur. Kromla tabaklanmış deriler yeterli modifikasyonların da yapılması ile birçok ürün için kullanılabilecek mamul deri halini alırlar. Günümüzde halen üretilen derilerin büyük kısmı kromla tabaklanmış derilerden oluşmaktadır. Buna karşın özellikle kimyasal üreticilerinin piyasaya sundukları sentetik dolgularla veya kroma alternatif tabaklama maddeleriyle tabaklama yöntemleri de popüler hale gelmiştir. Kroma alternatif olarak özellikle “daha çevreci” vurgusu yapılarak tavsiye edilen bu ürünlerin popülerleşmesi ile “deri sanayinde krom yasaklanacak” gibi bir algı da oluşmuştur.

Her tabaklama maddesinin kendine göre özellikleri ve her tabaklama sisteminin de kendisine göre avantajları veya dezavantajları mevcuttur. Örneğin ayakkabı tabanı olarak kullanılacak köseleler bitkisel tabaklama yöntemi ile üretilirler. Kösele için ideal sistem bitkisel tabaklamadır.

Veya kendine has bir beyazlığı olan sentetik tanenlerle görünümü ve tutumu mükemmel deriler üretilebilmektedir.

Fakat ürün karakteri olarak kromla tabaklanmış derilerin diğerlerine göre üstünlüğü bilinen bir gerçektir. Günümüzde artan çevre bilinci ve buna bağlı olarak ortaya çıkan çevresel baskılar “kromun tamamen yasaklanacak olması” gibi bir algıyı da gündeme getirmekte, fakat bu bilimsel olarak ortaya koyulmaktan ziyade daha çok reklamsal bir görünüm arz etmektedir. Acaba krom gerçekten yasaklanacak mı? Deri üretimi esnasında kullanılan krom çevreye veya ürünün içindeki krom kullanıcıya ne kadar zararlı? İşte bu soruların bilimsel bir bakış açısıyla cevaplandığı bir yazıyı sizlere sunuyoruz. Uluslararsı Deri Teknisyenleri ve Kimyacıları Dernekleri Birliği (IULTCS) tarafından yayınlanan bu yazı övgüyü hak ediyor.

Krom ve Deri Arastirma yazısını indirmek için tıklayınız.

Bizlerle iletişime geçmek için geredederi@hotmail.com adresini kullanınız.

 

 

 

 

 

Kategori:Deri Teknolojisi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın