Su geçirmez deri genel olarak, deri lifleri ve su arasındaki ara yüzey gerilimini artırılması ve böylece derinin su direncini arttırmak için deriye su geçirmezlik maddesi katılması ile yapılır. Standart bir deri su geçirmez özellikte değildir. Müşteri istekleri ve derinin kullanım amacına göre özel yöntemlerle derilerde su geçirmezlik sağlanır.
Su geçirmezliği sağlamanın en basit yöntemi finisaj yöntemiyle gerçekleştirilebilir. İyi bir laminasyonla deri yüzeyinin su alması önlenebilir. Fakat bu şekilde sağlanan bir su geçirmezlikte derinin doğallık, hava ve su buharı geçirgenliği gibi üstün özelliklerinden feragat etmek gerekir. Aynı zamanda su geçirmezliğin kalıcılığı da problem yaratmaktadır.
Deride asıl su geçirmezlik uygulamaları yaş işlentide sağlanır. Su geçirmezlik için en kritik işlem yağlama işlemidir. Deri su geçirmez yağlarla hem yağlanır hem de su geçirmez özellik kazanır. Diğer yaş işlemlerde de su geçirmezliği olumsuz etkilememek için dikkat edilecek kritik noktalar vardır.
Eski BASF teknik bültenlerinde bunlardan kısaca şu şekilde bahsedilmektedir.
İşlentilerin optimalleştirilmesi, verilen kimyasalların homojen şekilde deri kesitine dağılması , bunun için;
-çok iyi, homojen bir kireçlik ve deri açılması
-çok iyi bir kireç giderme
– bütün deri kesitinde homojen bir nötralizasyon
Deri işlentisi sırasında kaçınılması gereken hidrofil ürünler, örneğin:
Tensitler (mutlaka gerekli ise iyonik olmayan tensitler yumuşatmada kullanılabilir)
– yüksek tuz içeriğine sahip retanaj malzemeleri
-önemli miktarda çözücü içeriğine sahip sıvı boyalar
-dispergatörler, özellikle kesit boyamayı sağlayan yardımcı maddeler
-hidrofil emülgatör içeren yağlama maddeleri
Bu gibi dikkat edilecek noktalardan sonra işlem sonunda metal tuzlarıyla fiksasyon ile metal capping işleminin yapılması da su geçirmez deriler için önemlidir.
Kemal KILINÇ – geredederi@hotmail.com
İlk Yorumu Siz Yapın