İçeriğe geç

Deri Yağlama: Deri Yağlarının Emülsifiye Edilmesi

Yağlama işlemi deri için en önemli işlemlerden birisidir. Tabaklanmış hamderiler, yarı mamul deri halini aldıktan sonra, genel prosedürde nötralizasyon işlemi sonrasında istenilen deri karakterini belirleyen yaş bitim işlemlerine tabi tutulurlar. Bu işlemler boyama, retenaj ve yağlama işlemleridir. Retenaj işlemi yapmadan deri elde etmek mümkündür. Örneğin astarlık derilere retenaj işlemi pek uygulanmaz. Çünkü astarlık derilerde dolgunluk özellikle istenen bir özellik değildir. Boyama işlemi yapılmaz ise tabaklama maddesinin, retenaj maddesinin ve yağlama maddelerinin deriye verdiği doğal renk olarak adlandırabileceğimiz renk ortaya çıkar. Yani derilere mutlaka boyama işlemi yapmamız gerekmez. Fakat konu yağlama olunca tüm derilerin yağlanması gerekir. (Sadece davul derisi gibi çok farklı kullanım alanı olan deriler yağlanmayabilir.). Yağlama işlemi ile deriler yumuşaklık elde ederler. Yağlama maddeleri deri liflerinin arasına girerek deri kuruduktan sonra liflerin birleşerek kemikleşmesini önlerler. Böylece derinin yırtılma, kopma vb. dayanımları da artmış olur. Genel kural olarak çok yumuşaklık istenen derilere fazlaca yağ, sert elde edilecek derilere az yağ verilir. Verilecek yağ çeşidi istenilen ürün karakterine göre belirlenir. Ticari olarak yüzlerce çeşit yağ bulunur. İstediğimiz ürün karakteri için en uygun olanları seçip kullanırız. Ve bu kullanımda genellikle birden fazla yağı karıştırırız. İşte bu karışım işleminde bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir:

Emülsiyonun doğru hazırlanması yağların kullanımındaki en önemli hususlardan birisidir. Ön emülsiyon yapılırken iyi bir emülsiyon elde edilmelidir. Herkesin bildiği gibi iyi olmayan ön emülsiyonlar kullanıldığında, yağların deriye penetrasyonu yeterince hızlı olmayacaktır hatta daha da kötüsü yağlar deri yüzeyine düzensiz olarak dağılacağından istenilen yağlama efekti elde edilemeyecektir. Yağların emülsifiye edilmesi hakkında genel tavsiyeler şunlardır:

Yağlar önce kendi aralarında güzelce karıştırılmalı daha sonra sıcak su ile (40 – 60 0C) 1:3 – 1:4 oranında seyreltilmelidir.

Konsantre (>%80) ve yüksek viskozitedeki yağlar yavaş yavaş sıcak su ile (40 0C civarında) 1:4 oranında seyreltilmelidirler. Bu yağlar çok yüksek viskozitede faz değişimine uğrarlar. (Yağ içinde su emülsiyonundan su içinde yağ emülsiyonuna dönüşürler). Bu şekildeki bir işlem yerine yağlar suya ilave edildiğinde ise iyi olmayan emülsiyonlar oluşur ve yağların deride düzensiz olarak dağılma riski ortaya çıkar.

Uygun karıştırma ekipmanları ile mekanik olarak karıştırma sağlanmalıdır.

Bu genel tavsiyelerin uygulanması ile ön emülsiyon oluşturmak için en uygun yolun bulunması mümkündür. Suyun durumu ve tabakhanedeki koşullar bu durumu etkileyebilir.

geredederi@hotmail.com 

Kategori:Deri Teknolojisi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın