Çantalık giysilik, ayakkabılık ve döşemelik gibi farklı kullanım alanlarına sahip cildin gerçekten büzüştürüldüğü veya baskı ile yapay büzüşük efekt verilen derilerdir. Ayrıca farklı yöntemler ile de değişik özellikte büzüşük/kırışık deriler üretilebilmektedir. Tabaklama maddeleri ile sağlanan büzüşüklüğün en büyük dezavantajı deri yüzey alanının küçülmesidir. Büzüşük deri için “kırışık deri”, “krispi deri” gibi farklı isimler de kullanılmaktadır.
Büzüşüklük efektinin kazandırılması için yöntemler şu şekilde olabilir
1. Baskı Yöntemi
Standart şekilde işlenen derilere pres ile büzüşük, kırışık istenilen efekt uygulanır. Bu yöntem doğallıktan uzak görünüm arz eder. Avantajları ise büzüşüklük efektinin homojen olması ve deride alan kaybının olmamasıdır. Bu şekilde istenilen desen istenilen özellikteki derilere uygulanabilir. Derinin baskı tutma kapasitesinin iyi olması gereklidir.
2. Standart tabaklanmış derilerin retenaj ve yağlamanın etkisi ile kuru dolapta cilt deseninin elde edilmesi
Bu işlemde doğal cilt görünümlü deriler elde edilir. Reçetelerdeki ilgili prosedürler takip edilirse risk fazla yoktur. Derinin her kısmında homojen efekt elde etmek zordur. Özellikle kuru dolap efekti sağlayan sintanların ve yağların kullanılması önemlidir. Kalın derilerde efekt daha iyi ortaya çıkar.
3. Elle büzüştürme ile kırışık derilerin elde edilmesi
Kromla tabaklanmış deriler boyama, retenaj ve yağlama işlemlerin ardından kurutma işlemi uygulanmadan el ile büzüştürülür ve gece boyunca bu şekilde bekletilir. Ardından bu derilere vakum veya pres uygulanır ve daha sonra deriler açıldıklarında kırışıklık efekti kazanmış halde olurlar. İşçiliği yüksek bir işlem olmasına rağmen risksiz bir yöntemdir. Kırışıklık efekti mükemmel bir şekilde sağlanır.
4. Tabaklama aşamasında büzülmenin deriye kazandırılması
Düzgün bir tabaklamaya ters olarak deri cildinin büzülmesi için gerekli koşullarla elde edilir. Tabaklama maddelerinin cilt ile ani reaksiyonu temeline dayanır. En bilinen ve güzel örneği kireç giderme ve sama işlemi yapılmış deriye pH değeri 8 civarında iken glutaraldehit verilerek cildin büzüştürülmesidir.
Ayrıntılı bilgi için: geredederi@hotmail.com
İlk Yorumu Siz Yapın